Cikkek

Egészségmegőrzés férfiaknak, férfiakról

Szerző: Organikus Egészség Egyesület

Magyarországon a férfiak várható élettartama 7 évvel rövidebb, mint a nőké! Mi lehet ennek az oka? Miért vannak a nők hosszabb életre predesztinálva, mint a férfiak? A gének vagy az életmód lenne az oka? Tény, hogy sok férfi elhanyagolja az egészségét, nem törődik az intő jelekkel, nem támogatja az egészségét az életmódjával. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány dolgot, amire a férfiaknak érdemes odafigyelni!

Először is érdemes leszögezni, hogy a férfiak általános egészségét a genetikai adottságok mindössze 30%-ban határozzák meg, 70%-ban pedig az életmód! Sok egészségügyi probléma már kisebb életmódbeli változásokkal megelőzhető lenne, érdemes erre fektetni a hangsúlyt, nem pedig a kialakult betegség kezelésével.

Táplálkozási szokások, kevesebb hús

Napi kb. fél kg zöldség és gyümölcs fogyasztása nap közben több részre elosztva már jelentősen megnövelheti a várható élettartamot. A húsfogyasztást is érdemes csökkenteni, teljesen húsmentes napokat beiktatni, mivel a magas állati fehérje tartamú étrend növeli az érelmeszesedés és ezzel járó szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rákos megbetegedések kockázatát. Nem csak félkilós steakkel vagy csülökkel a tányérján lehet valaki igazi férfi!

Rendszeres testmozgás

Heti 75 perc kemény, vagy 150 perc mérsékelt mozgás minden férfi (és nő) számára kötelező kéne legyen. Már napi 800 méter séta képes 25%-kal csökkenteni a szívinfarktus kockázatát! Találjon valamilyen sportot, amit szívesen űz rendszeresen, vagy legalább időnként autó helyett biciklivel vagy gyalog induljon útnak!

Egészséges testsúly fenntartása

A túlsúly, különösen 50 felett jelentős egészségügyi kockázatokat jelent! Szív- és érrendszeri megbetegedések, mozgásszervi problémák (pl. ízületi fájdalom, gyulladás) és a cukorbetegség kialakulásának rizikója is nő a súlyfelesleggel. Ha az előző két pontban leírtakat megszívleli, már sokat tett az egészséges testsúlyért is!

Elegendő mennyiségű és minőségű alvás

Nem véletlenül mondják mindenhol, hogy a megfelelő mennyiségű alvás milyen fontos. A halállal végződő szívroham esélye 60%-kal kisebb a naponta 7-8 órát alvó férfiaknál, mint a napi 5 órát vagy kevesebbet alvó férfiaknál. Ne az alváson spóroljon, az egészségével fizetne érte!

Káros szenvedélyek elhagyása

Ha férfiak baráti találkozót beszélnek meg, ennek gyakran a söröző vagy kocsma a helyszíne. Ki ne hallotta volna, hogy az igazi férfi asztal alá tud inni bárkit? Pedig a káros szenvedélyek, mint a dohányzás vagy a mértéktelen alkoholfogyasztás, a férfiak egész szervezetére negatívan hatnak. Mellőzze az alkoholt, szokjon le a dohányzásról és máris csökkentette egy csomó betegség kialakulásának kockázatát!

Stresszmenedzsment

Idegeskedni, stresszelni sok mindenen lehet – csak sokszor egyáltalán nem érdemes. Az ember hajlamos túlreagálni dolgokat, túlsúlyozni a problémákat. Ez folyamatos feszültséghez vezet, ami szintén az egészség rovására megy. Éppen ezért meg kell tanulni felismerni és kezelni a stresszt! Sokat segít az is, ha nem csak a negatív híreket hallgatjuk. Ha a tévéből csak a világ borzalmai ömlenek, kapcsolja ki! Ha egy ismerősöd csakis panaszkodni tud, ne vele töltse a szabadidejét! Mindig is voltak és lesznek szörnyű és csodálatos dolgok is, Ön dönti el, melyikre fókuszál!

Rendszeres szűrővizsgálatok

A férfilakosság halálozási aránya Magyarországon prosztatarák következtében jóval felülmúlja az európai átlagot. Több odafigyeléssel ezen a statisztikán sokat lehetne javítani. Az intő jelekre, korai tünetekre nem szabad legyinteni (gyakoribbá vált vizelési inger, hólyagürítési problémák, merevedési zavarok, potencia csökkenése például). Nem kell félni a szűrővizsgálatoktól, az időbeni felismerés életet menthet!

Forrás:
time.com/45790/eating-more-vegetables-can-almost-halve-your-risk-of-dying/
healthline.com/health/heart-disease/signs-men
healthline.com/health/prostate-cancer-symptoms