Cikkek

7 tipp, hogyan lehet frissen tartani a levegőt otthon!

Szerző: Organikus Egészség Egyesület

A levegő létünk alapeleme, szinte tudomást sem veszünk róla, annyira egyértelmű, hogy körülvesz minket Az viszont nagyon nem mindegy, milyen minőségű levegőt lélegzünk be. Nem csak a napi sétánk megtervezésénél szempont, hogy minél kevésbé légszennyezett utat válasszunk, de a lakásban is fontos, hogy a lehetőségekhez mérten friss, tiszta levegőt szívjunk magunkba. Szerencsére tudatossággal és mindössze néhány könnyű lépéssel frissebbé, egészségesebbé tudjuk tenni a lakásunk vagy házunk levegőjét.

1. Szellőztessen!

Ez a legkézenfekvőbb légfrissítés. A gyakori szellőztetés fontos egész évben . Jó időben hosszan, órákig is praktikus lehet nyitva hagyni az ablakot, hidegben pedig a rövid, de alapos szellőztetést javasoljuk. Ilyenkor néhány óránként 2-3 percre nyissunk ablakokat.

2. Használjon természetes tisztítószereket!

Egyes tisztítószerek erős vegyszereket tartalmaznak, melyek légzési nehézségeket okozhatnak vagy allergiás, asztmás rohamot is kiválthatnak – nem beszélve a környezeti ártalomról. Válasszon öko tisztítószereket, ha lehetősége van rá, így nem csak magának, de a Földnek is kedvez. Házi tisztítószert is készíthet, szappan és víz, ecet, vagy szódabikarbóna felhasználásával.

3. Zöldítse be a szobát!

A szobanövények nem csak jól mutatnak, de egészségünket is védik! Felhasználják a szén-dioxidot és oxigént termelnek (kivéve sötétben, akkor pont fordítva – ezért a hálószobát kevésbé dekorálja növényekkel). Némelyik növény a vegyi anyagokat (pl. formaldehidet, trikloretilént és a benzolt) is kiszűri a levegőből. Ezek közül a legkönnyebben tarthatók a közönséges borostyán, a kislevelű fikusz, a vitorlavirág és egyes pálma fajták.

4. Ügyeljen a penészre!

Ha valahol megtelepszik a penész a lakásban, apró spórái bejuthatnak nem csak az orrba, de akár a tüdődbe is. Ez allergiás tüneteket okozhat, mint például köhögés, tüsszögés, vagy légzési nehézségek. A gomba a nedves helyeket szereti, ezért fontos, hogy a fürdőszobát szárazon tartsa. A nedves törölközőket akassza fel száradni! Ha a kádban vagy máshol penészt találsz, akkor érdemes gyakrabban takarítani. Ha benn tereget a szobában, szellőztessen még gyakrabban! Időnként érdemes a szekrények mögé is benézni, nem penészednek-e a kevésbé szellőző falfelületek.

5. Ne hagyjon elöl ételmaradékot!

A morzsákat mindig takarítsa fel alaposan, a maradékokat zárt dobozban vagy üvegben tárolja a hűtőben vagy a kamrában. Lehetőleg mosogasson el mindent minél előbb. A zöldségeket, gyümölcsöket is ellenőrizze, nem penészednek-e a tárolóban. Ha ezeket betartja, kevés az esélye, hogy olyan rovarok jelenjenek meg az otthonában, melyek ürüléke és teteme a levegőbe jutva allergizálhat.

6. Mosson gyakran ágyneműt és a szőnyegekről se feledkezzen meg!

Heti egyszer, 60 fokos vízben mossa át a lepedőket, párnahuzatokat, takarókat. A szőnyegeket jól porszívózza vagy gőzölje át, ha van megfelelő takarítógépe hozzá. Így hatékonyan megszabadulhat a bennük összegyűlt portól, poratkáktól és egyéb szennyeződésektől, amik rontják az otthonában a levegő minőségét.

7. Le a porfogókkal!

Bútorválasztáskor vegye figyelembe a tisztíthatóságot, lehetőleg mosható huzatút válasszon kanapéból is, ne a fixen kárpitos bútorokat preferálja. Szabaduljon meg a moshatatlan díszpárnáktól, csak annyi díszt tegyéen ki a polcokra, amennyit még rendszeresen le tud törölgetni!

Forrás:
webmd.com/asthma/ss/slideshow-breathe-better-home