Cikkek

Jó alvás – miért fontos és mit tehet az alvásproblémák ellen?

Szerző: Organikus Egészség Egyesület

Az egészséges élet egyik alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Alvás a szervezetnek nem teljes kikapcsolódás a régi hiedelemmel ellentétben, hanem egy olyan időszak, amikor nyugodtan elvégezheti azokat a feladatokat, amikre éber állapotban nincs kapacitása. Ilyenkor tudja hatékonyan javítani a sejteket, az izmokat, fontos feladatokat végez a hormonrendszer egészséges fenntartásához. Alvás közben a vérkeringésbe olyan anyagok kerülnek, amelyek segítenek a szervezetnek az immunrendszer megerősítésében.

Az alvás több szakaszra bomlik, különböző mélységű szintek követik egymást, amikor az agy takarékon van, valamint a “REM” szakasz (angol „Rapid Eye Movement” rövid megfelelője, mikor a szemünk gyorsan mozog alvás közben). Alvás közben ahogy váltakoznak a szakaszok, változik a testhő, a légzés, a vérnyomás és a pulzus. A REM szakasz alatt az agy felpörög és olyan tempóban dolgozik, mint éber állapotban. Ilyenkor megy végbe az információ szortírozása többek között. Álmodni a REM szakaszban szoktunk leginkább. Érdekesség, hogy rengeteg kutatást végeztek már az álmok hasznának kiderítésére, mégsem sikerült még konszenzusra jutni ez ügyben.

Hosszú távon a nem elegendő mennyiségű vagy minőségű alvás komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Ilyen a magas vérnyomás, krónikus elhízás, depresszió és a legyengült immunrendszer. De mit lehet tenni, ha próbálna ugyan jól aludni, de nem megy? Olvassa el tippjeinket!

1, Iktassa ki a kütyüket!

A hálószobában ne tévézzen, dolgozzon, olvasson híreket, vagy telefonáljon! Legyen a háló az alvás helyszíne! Hagyja kinn a nappaliban a mobilt is és ne nyomkodja, netezzen már elalvás előtt legalább egy órával!

2, Délutáni kávé csak koffeinmentesen!

Délután már ne igyon kávét lehetőleg, vagy ha mindenképpen szüksége van a rituáléra, válasszon koffeinmentest! Üdítőt se fogyasszon, amiben koffein van és a csokival kakaóval, erős teákkal se nehezítse az elalvást.

3, Vacsorázzon valami könnyűt!

Éhesen nem lehet jól elaludni, de ha túleszi magát, az is zaklatott éjszakához vezethet. Vacsorára ne zsíros, nehéz ételt válasszon, mert ezek megviselik a gyomrot és az alvás minőségére is rányomják bélyegüket. Ha éhes maradt, igyon egy pohár tejet (ha nem érzékeny rá) és egyen pár szem mandulát. Így természetes forrásból triptofánt és melatonint visz a szervezetébe, melyek segítik a jó alvást.

4, Hagyjon fel a dohányzással!

A nikotin agyserkentő, élénkítő hatással van a központi idegrendszerre, megemeli a vérnyomást és a pulzust. Alkoholt sem érdemes inni lefekvés előtt, mert azon kívül, hogy egészségtelen, az alvás REM szakaszát csökkenti.

5, A kemény edzést ne estére időzítse!

Senkit nem akarunk lebeszélni a sportról, sőt! A testmozgás fontos része az egészséges életmódnak, a stresszt is oldja, a keringésre is jó hatással van többek között. Viszont intenzív edzés során endorfin szabadul fel a testben, ami élénkít. Éppen ezért alvás előtt pár órával már fejezzünk be minden olyan tevékenységet – többek között a sportolást is – ami felpörget ahelyett, hogy ellazítana.

6, Legyen rendszer az életében!

A napirend nem csak a kisgyerekeknek fontos, felnőtt korban is sok haszna van. Próbáljon minden nap nagyjából ugyan abban az időben ágyba kerülni és felkelni hétvégén is úgy, mint munkanapokon. Így a szervezete hozzászokik a rutinhoz, az elalvás és a felkelés is sokkal könnyebben fog menni.

Bármennyire is be van táblázva a hétköznapokban, az alváson sosem érdemes spórolni! Adja meg a testének a lehetőséget, hogy regenerálódjon! A nap közbeni feladatokkal sokkal gyorsabban és hatékonyabban megbirkózik majd, ha kipihenten áll nekik!

Forrás:
webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-sleep-body-effects
health.harvard.edu/healthbeat/3-ways-to-get-more-restful-sleep