Cikkek

Immunrendszer állapota és testsúly kapcsolata

Szerző: Organikus Egészség Egyesület

Ha el akarjuk kerülni a betegségeket, fontos az erős immunrendszer. Immunerősítés kapcsán sokan leginkább a vitaminok és ásványi anyagok elegendő bevitelére, esetleg gyógynövények használatára gondolnak. Ezekre is oda kell figyelni természetesen, de sajnos sokan figyelmen kívül hagyják - vagy nincsenek is tisztában vele, - hogy az egészséges testsúly is kulcskérdés a normál immunműködésben.

Mi történik, az immunrendszer aktivizálódásakor?

Az immunrendszer csodálatosan összetett “gépezet”, amely védelmet képez a fertőzést, betegséget okozó baktériumok, vírusok, paraziták, gombák ellen. Fehérvérsejtek, fehérjék (antitestek), egyéb természetes anyagok és szervek bonyolult hálózata. Feladata szerint kívül kell tartania és elpusztítania a kórokozókat, vagy ha már bejutottak, csökkenteni kell az általuk okozott károkat.

Fertőzés esetén az elsődleges védvonalként a fehérvérsejtek citokineket, azaz gyulladáskeltő fehérjéket termelnek. Az a terület, melyet a fertőzés érint, általában kivörösödik a megnövekedett véráramlás miatt, sőt meg is duzzadhat – ezt a gyulladás eredményezi. De okozhat még lázt, köhögést, izomfájdalmakat is a gyulladás – melynek mind szerepe van  a fertőzés elleni küzdelemben. Ha sikerül legyőznie a szervezetnek a fertőzést, akkor pedig gyulladásgátló citokineket kezdenek termelni az immunsejtek, így végül a gyulladás is elmúlik.

Mi köze van a súlyfeleslegnek az immunrendszer működéséhez?

Kutatások során megállapították, hogy aktív endokrin szervkánt tekinthetünk a zsírszövetre, mely fehérjéket, hormonokat és egyéb vegyületeket termel. Ezek között a termelt anyagok között szerepelnek a gyulladáskeltő citokinek is – kiemelten jellemző ez a hasi zsírsejtekre – ez a folyamat pedig beindítja az immunsejtek működését többek között.

A hasi zsírréteg (és a test egyéb területein elraktározott többlet zsírréteg szintén) ilyen formán gyakorlatilag folyamatos gyulladást tart fenn a szervezetben. Ezért is tekintik a szakértők az elhízást krónikus, alacsony intenzitású gyulladással jellemezhető állapotnak. Ez az állapot nagyban rontja az immunrendszer hatékonyságát, ami pedig növeli a bakteriális, vírusos és egyéb fertőzések rizikóját. Ezen kívül “előkészíti a terepet” súlyosabb, hosszú távon kialakuló betegségeknek, mint a cukorbetegség vagy a szívbetegségek. Érdekesség, hogy az elhízott kategóriába tartozó (30-39 közötti testtömeg indexű) embereknél a védőoltások is kevésbé bizonyulhatnak hatékonynak.

Jó hír viszont, hogy már pár kiló fogyás is elég lehet ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a gyulladáskeltő sejtek mennyisége a szervezetben.

Többletsúllyal jelentősen veszélyesebb az influenza és a koronavírus is!

Az elhízás és gyengébb immunrendszer jó mutatója az a kutatás is, melyben kanadai kutatók influenza adatokat elemeztek. Az eredmények azt mutatták, hogy jelentősen nagyobb arányban kerültek kórházba azok a betegek, akik elhízottak közé tartoztak a testtömeg-indexük alapján.

Hasonló eredménnyel zárul az új típusú koronavírus okozta megbetegedéseket (COVID-19) vizsgáló tanulmány, melyet 2020 áprilisában tettek közzé. Eszerint 30 alatti testtömeg-indexű betegekhez képest a 30-34 közötti testtömeg-indexszel rendelkező embereknél kétszer nagyobb az esélye annak, hogy akut ellátásra szorulnak és 1,8-szor nagyobb az esély arra, hogy intenzívre kerülnek.

Mondhatjuk tehát, hogy legyengült immunrendszerük miatt az elhízottak veszélyeztetettek mindkét megbetegedéssel szemben.

Túlzott soványság és immunrendszer kapcsolata

Ugyan jelenleg hazánkban sokkal jellemzőbb probléma a túlsúly (a felnőtt magyarok 65%-a elhízott vagy túlsúlyos), ugyan úgy károsan hat a túlzott soványság is, melynek szintén súlyos egészségügyi következményei vannak! A 18,5 alatti testtömeg-index is ugyan úgy súlyos veszélyekkel bír, mint a 30 feletti érték vagyis az elhízottság. Tápanyag-, fehérje- és energiahiány esetén nem tud ugyanis megfelelően működni a szervezet védekező mechanizmusa. Az alultápláltság összefüggésbe hozható a gyenge immunválasszal és fogékonysággal a fertőzésekre, fehérjehiány következtében pedig nem tudnak megfelelően működni a természetes ölősejtek, szaporodni a limfociták, megfelelően termelődni a citokinek és az antitest válasz is csökken! Fertőzések hatására a szervezetben fehérjebontó folyamatok indulnak be, ezért is nagyon fontos a megfelelő fehérjebevitelről gondoskodni, különösen megbetegedések idején.

Forrás:
peakrecoveryandhealthcenter.com/2020/04/17/your-body-weight-and-your-immune-system/
inbodyusa.com/blogs/inbodyblog/101219009-how-body-fat-sabotages-your-immune-system/
obesityaction.org/community/article-library/obesity-and-the-immune-system/
livescience.com/9877-losing-weight-helps-immune-system.html
researchgate.net/publication/49654250_The_burden_of_obesity_on_infectious_disease
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7082404/
acc.org/latest-in-cardiology/journal-scans/2020/08/17/15/10/obesity-and-mortality-among-patients
blog.designsforhealth.com/health-effects-of-being-underweight