Gyulladásos folyamatok az immunrendszer működésének természetes velejárói rövid távon. A hosszú távú, vagyis krónikus gyulladás viszont rendkívül káros hatással van a szervezetre. Kutatások szerint a civilizációs betegségek többségének - pl. a szívbetegségek, a rák és az autoimmun betegségek - melegágya a gyulladás, nagyban növeli a kialakulásuk esélyét. Ehhez a folyamatos gyulladásos állapothoz modern életmódunkkal sokban hozzájárulunk mi magunk is! Ebben a cikkben az étrend és a gyulladások kapcsolatáról írunk bővebben.
Milyen betegségek kialakulását növeli a gyulladásos állapot pontosan?
Ahogy már előző cikkünkben olvasható, ahol a testsúly és az immunrendszer működésének összefüggéseiről írunk bővebben, hogy az alacsony fokozatú folyamatos, krónikus gyulladás krónikus betegségek kialakulásához vezethet. Sőt, “önálló” betegséggé is alakulhat attól függetlenül, hogy sokszor nem jár fájdalommal. Rontja a regenerációs folyamatok hatékonyságát és lassan pusztítja a szervezet különböző területeit.
Ezek a betegségek összefüggésbe hozhatók a túl sok gyulladással:
- 2-es típusú cukorbetegség
- Alzheimer-kór
- Asztma
- Autoimmun betegségek (pl. reumatoid artritisz, lupusz, szkleroderma, Hashimoto-thyreoiditis)
- Gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás)
- Krónikus fájdalom
- Krónikus obstruktív tüdőbetegségek (tüdőtágulat és hörghurut)
- Rák
- Stroke
- Szívbetegség
Mik lehetnek a krónikus gyulladás jelei?
Krónikus gyulladást nehezebb diagnosztizálni, mivel kevésbé egyértelmű jelei vannak, mint az akut gyulladás során kialakuló duzzanat és kipirosodás például. Érdemes ezekre a tünetekre odafigyelni:
- állandó fáradtság
- láz
- szájüregi gyulladások
- kiütések
- hasi fájdalom
- mellkasi fájdalom
- emésztési zavarok
- koncentrációs zavarok
- duzzadt nyirokcsomók
Sajnos az állandósult gyulladás tünetmentesen is jelen lehet a szervezetben. Vérvizsgálat útján, a C-reaktív protein (CRP) szintjének meghatározásával mutatható ki például. Érdemes konzultálni az orvossal és kérni a vizsgálatot, ha felmerül a gyanú erre az eshetőségre.
Étrenddel a gyulladások ellen
A táplálkozás jelentős szerepet tölt be a gyulladás kordában tartásában, hosszútávon bármilyen gyógyszernél hatékonyabb lehet. Egyes ételek vizsgálatokkal alátámasztottan gyulladáscsökkentő, mások gyulladáskeltő hatásúak. Megfelelő étrenddel a kialakult probléma is sokat javulhat, de a megelőzésben is fontos!
Gyulladást okozó, kerülendő ételek:
- feldolgozott élelmiszerek (pl. kész ételek, kekszek, chipsek, cukorkák)
- finomított szénhidrátok (pl. fehér kenyér és péksütemények)
- bő olajban sült ételek
- hozzáadott cukrot vagy sót tartalmazó ételek
- üdítőitalok, cukrozott italok
- vörös húsok és feldolgozott húsok (pl. virsli, kolbász, felvágott)
- margarin, sertészsír
- alkohol
Gyulladáscsökkentő, fogyasztandó ételek:
- paradicsom
- zöld leveles zöldségek, például spenót, fodros kel, mángold, rukkola
- olívaolaj
- babfélék
- olajos magvak
- olajos húsú halak (pl. lazac, makréla, tonhal, szardínia)
- bogyós (pl. áfonya, málna, eper) és egyéb friss gyümölcsök
Ajánlott még ezen kívül a következők fogyasztása:
- nyers vagy közepesen főtt zöldségek
- hüvelyesek, lencsefélék
- fűszerek, (pl. gyömbér és kurkuma)
- probiotikumok és prebiotikumok
A gyümölcsök és zöldségek antioxidáns és polifenol tartalmuk miatt különösen hatékony gyulladáscsökkentők!
Életmódváltás – nem csak az étrend számít!
Étrendi törekvéseken kívül számos, mindennapi dolog befolyással van a szervezetben kialakuló gyulladásos folyamatokra. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a fizikai aktivitás, a kordában tartott stressz-szint és környezeti ártalmak elkerülése (pl. légszennyezés, vegyi anyagoknak való kitettség) mind szerepet játszik a kialakulás rizikójának csökkentésében.
Forrás:
health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation fammed.wisc.edu/files/webfm-uploads/documents/outreach/im/handout_ai_diet_patient.pdf medicalnewstoday.com/articles/320233 healthline.com/health/chronic-inflammation webmd.com/diet/anti-inflammatory-diet-road-to-good-health