Cikkek

Digitális szembetegségek elkerülése

Szerző: Organikus Egészség Egyesület

Ijesztő szám: 10,4 órát tölt egy magyar felnőtt átlagosan naponta a képernyő előtt! Már nem csak a munka, de a szórakozás és szabadidős tevékenységek is egyre inkább a monitorhoz kötnek. Nem csoda, ha ez a szemünk egészségén is egyre inkább meglátszik.

Mik is pontosan azok a digitális szembetegségek?

A képernyők és kijelzők kék fényt bocsájtanak ki, melynek káros hatással van a szemre, akár maradandóan is károsíthatja azt. Minél többet nézzük őket, minél hosszabb időt töltünk különböző monitorok előtt, annál nagyobb a kockázata látásproblémák kialakulásának. A statisztikák adatai szerint szinte járványszerű jelenségről van szó.

Amerikai felmérések szerint az ezredfordulós, azaz Y generációnak 68 százalékát érinti valamilyen „digitális szembetegség”, míg a felnőtteknél ez 58 volt már 2015-ben is.

Digitális szemfáradtság vagy számítógépes látás szindróma

Számítógépes látás szindróma (computer vision snyndrome – CVS) a különböző, képernyők okozta látás- és szempanaszok összefoglaló neve. Szokták még digitális szemfáradtságként (digital eye strain) is emlegetni. A CVS tünetei akkor lépnek fel jellemzően, mikor maximum egy kartávolságra lévő képernyőt nézünk huzamosabb ideig.

Főleg ezek a panaszok utalnak rá:

  • Szemfáradtság.
  • Fejfájás.
  • Homályos látás.
  • Szemszárazság.
  • Nyak- és vállfájdalom.

Amikor az ember órákon keresztül folyamatosan valamilyen monitort vagy kijelzőt bámul, annyira el tud mélyülni, hogy még pislogni is elfelejt – átlagosan, 2-3x kevesebbet pislog, mint normál esetben. Emiatt könnyen kiszárad a szem, ráadásul az esetleges szennyeződések is tovább a szemben maradnak, melyeket a pislogással el tudnánk távolítani egyébként.

Nehézség ezen kívül a szemnek, ha folyamatosan közelre kell fókuszáljon, mivel ez fokozott izommunkával jár. A kontraszt, fényerő és a monitorok becsillanása, tükröződése tovább rontja még ezt a helyzetet.

Monitorok kék fénye és a szem egészsége

Ahogy már fent írtuk, a monitirok és kijelzők kék fényt bocsájtanak ki. Ezek kiszűrésére nincs olyan jól felkészülve a szem, mint az UV-sugárzáséra, melynek csak 1%-a ér el a retináig. Viszont a látható kék fény teljesen áthatol a szaruhártyán és lencsén is. A retina fényérzékeny sejtjeit károsíthatja, ha túl sok kék fénynek van kitéve – makuladegenerációt és hasonló elváltozásokat eredményezhet ez a fajta terhelés.

Hogyan lehet elkerülni a digitális szembetegségeket?

  1. Monitorozás közben tartsunk rendszeresen szünetet – óránként minimum 3 rövid szempihenőt iktassunk be!
  2. Ne felejtsünk el pislogni – tudatosan igyekezzünk nem megfeledkezni a gyakori, lassú pislogásról!
  3. Ha már nézni kell a monitort, legalább legyen jól beállítva! Ideális esetben a monitor 50-70 cm távolságra van a szemtől, a képernyő közepe pedig a szemmagasságnál 10-15 cm-rel lejjebb kell legyen.
  4. Monitorbeállítással is lehet szűrni a káros kék fényt a legtöbb eszközön (éjszakai mód funkcióval), de beszerezhetünk kék fényt szűdő fóliát az eszközre, illetve monitorszemüveget.
  5. Érdemes gondolni a szemet tápláló tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok megfelelő bevitelére is, ha gyakran vagyunk kitéve látásra káros hatásoknak. Ilyen tápanyag a C és E-vitamin, réz, cink, lutein és zeaxanthin például.

Forrás:
aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/computer-vision-syndrome
yoursightmatters.com/5-ways-relieve-digital-eye-strain-work/
yoursightmatters.com/digital-eye-strain-milleninal-generation/
allaboutvision.com/cvs/blue-light.htm
health.harvard.edu/diseases-and-conditions/electronic-screen-alert-avoid-this-vision-risk