Cikkek

Demencia, Alzheimer-kór és életmód – mik az összefüggések?

Szerző: Organikus Egészség Egyesület

Közhiedelem, hogy gyakran az öregedés része a szellemi leépülés, ami ellen nem tehetünk semmit. Érdemes azonban elfelejtenünk ezt a hibás gondolkodást! Kutatásokkal alátámasztott tény ugyanis, hogy sokkal többet számít a demencia, - sőt a hátterében leggyakrabban álló Alzheimer-kór kialakulásában is - az életmód és táplálkozás, mint azt eddig gondoltuk. Erről írunk bővebben!

Életmódbeli változtatások az Alzheimer-kór megelőzése érdekében

Ahogy az élet más területén is, nem egy megoldásban kell gondolkodnunk az időskori elbutulás és Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésével kapcsolatban, hanem számos tényező összességén.

Némely étrendi és életmódbeli szokás csökkentheti akár 60%-kal is az Alzheimer-kór kockázatát. Nem egy vitamin, élelmiszer fogyasztása vagy bizonyos sportok űzése a kulcs tehát a kutatások szerint, hanem több dolog kombinációja. Egy, a Neurology című orvosi folyóiratban 2020 júniusában megjelent tanulmány is ezt támasztotta alá, melyben majdnem 3000 ember adatait összesítették. Azonosítottak 5 olyan egészséges szokást, melyből ha 4-et betartunk, akkor az említett 60%-kal csökkenteni tudjuk az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Ezek pedig a következők:

 1. Heti minimum 150 perc intenzív, vagy közepesen intenzív mozgás
 2. Nem dohányzás
 3. Maximum mérsékelt alkoholfogyasztás
 4. MIND-diéta (növényi alapú, demencia megelőzését támogató ételeken van a hangsúly)
 5. Aktív szellemi tevékenységek végzése idős korban is.

A kutatásban szereplő MIND-diéta főbb alapanyagai:

 • zöld leveles zöldségek (pl. spenót, kelkáposzta, jégsaláta, fodros kel)
 • egyéb friss zöldségek
 • bogyós gyümölcsök
 • teljes kiőrlésű gabonák
 • olajos magvak
 • lencse- és babfélék
 • halak
 • szárnyasok (csirke és pulyka)
 • olívaolaj

Kerülendő ételek:

 • vörös húsok
 • édességek
 • olajban sült ételek

Testmozgás és gyulladások csökkentése

A különböző kutatások egybecsengő eredménye, hogy tornával nem csak a test, de az elme is egészségesen, frissen tartható. Nem csak a demencia megelőzésére, de az előrehaladásának lassítására is hatásos. Ehhez legalább 30 perc közepesen intenzív vagy intenzív aerob edzés javasolt, heti 3-5 alkalommal.

A Journal of Alzheimer’s Disease Reports című orvosi folyóiratban 2019 novemberében megjelent egy tanulmány, mely szerint egészséges táplálkozással a degeneratív idegrendszeri betegségek kialakulásában kiemelt szerepet játszó gyulladásos folyamatok mérsékelhetőek. Eszerint megfelelő tápanyagok bevitelével a krónikus gyulladás szintje csökkenthető, emiatt a demencia folyamata jelentős mértékben lelassítható.

A tanulmányban kiemelten foglalkoznak a  B-vitaminok, C, D, E és K-vitamin megfelelő bevitelével, az egészséges omega-3/omega-6 arány fenntartásával, a bélflóra támogatásával és a gluténérzékenység, valamint egyéb gyulladásos emésztőrendszeri betegségek kezelésével. A hagyományos nyugati, gyulladáskeltő étrend helyett ajánlják a mediterrán étrendet.

Forrás:
nih.gov/news-events/news-releases/combination-healthy-lifestyle-traits-may-substantially-reduce-alzheimers
nbcnews.com/health/aging/can-alzheimer-s-be-stopped-five-lifestyle-behaviors-are-key-n1029441
edition.cnn.com/2019/09/17/health/alzheimers-aerobic-exercise-wellness/index.html
medscape.com/viewarticle/918699
content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease-reports/adr190152